Onze opdrachtgever

In het hart van Doetinchem staat Erfgoed de Stadswal. De geschiedenis van het unieke pand gaat ver terug. Gebouwd op de vroegere buitenwal van de stad, werd de eerste steen van dit historische bouwwerk in 1880 gelegd, waarna het dienst deed als kerk en parochie. Gedurende zijn historie overwon het gebouw de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, de grootschalige sloop van panden in de jaren 60 en stortte het bijna in door de bouw van een parkeergarage in 2012.

Op 16 oktober 2019 werd het pand aangekocht door Wim Annen uit Hoogeveen, die het gehele pand renoveerde en alles wat mogelijk was in de originele staat terugbracht. Tegenwoordig staat het pand op de rijksmonumentenlijst en wordt het multifunctioneel ingezet voor zakelijke bijeenkomsten, trouwerijen, voorstellingen, lezingen, condoleances en arrangementen. Ook traden er beroemde artiesten als Tangerine, Mathilde Santing en The Rosenberg Trio op. Een moderne invulling met historische binding!

De vraagstelling

In constructieve samenspraak met manager Henk Dijk heeft BeleefAV de audiovisuele voorzieningen in de kapel en de foyer gerealiseerd. Een divers activiteitenprogramma vraagt ook in technisch opzicht om een specifieke invulling. Door de vele externe partijen en het diverse aanbod was flexibiliteit en gebruikersgemak een belangrijk uitgangspunt.

Erfgoed de Stadswal

Oplossing

In de kapel, een prachtige kerkzaal, zijn microfoons en luidsprekers gekozen die recht doen aan de bijzondere akoestiek. De akoestiek is niet alleen een unieke eigenschap van de ruimte, maar was tegelijkertijd een van de grootste uitdagingen. Met speciale software voor audiosimulaties is voorafgaand de akoestiek, de geluidsdruk en de audiobeleving in kaart gebracht. Op basis hiervan zijn de luidsprekers bepaald en ingeregeld, zodat de kapel met haar karakteristieke ronde vorm en de verdieping altijd de beste audioweergave heeft. De luidsprekers zijn zodanig gekozen en gemonteerd dat deze naadloos integreren in de kapel. Dankzij de subwoofers, de audioserver, de digitale soundprocessing en microfoons ontstaat in alle settings een passende audioweergave en spraakverstaanbaar geluid. Van subtiel en ondersteunend tot meer dan krachtig.

Als er een beeldweergave nodig is, kan de 75’’ mobiele, in hoogte verstelbare monitor geplaatst worden. Omdat het scherm mobiel is uitgevoerd, kan het ook dienst doen bij vergaderingen in de serre of recepties in de foyer. Bij grote bijeenkomsten, of om voldoende afstand te houden, kan de foyer bovendien met één druk op de knop gekoppeld worden met de kapel om meer mensen deelgenoot te maken van de beleving.

Omdat er veel verschillende gasten, partijen en evenementen zijn, is het belangrijk dat deze snel en eenvoudig eigen apparatuur kunnen aansluiten. Zo kan men kiezen of ze de apparatuur zelf vanaf het podium willen bedienen of dat dit door de technieker vanaf de regietafel verzorgd wordt. Ook combinaties van eigen hardware en de voorzieningen in de zaal zijn hiermee mogelijk. Op de iPad is een intuïtieve lay-out ontwikkeld in de huisstijl van Erfgoed de Stadswal, waarmee de gebruikers op een overzichtelijke en eenvoudige manier alles kunnen bedienen.

Binnen deze inspirerende samenwerking hebben we ons gespiegeld aan de unieke doelstellingen van Erfgoed de Stadswal om van deze uitzonderlijke, historische locatie een levendig centrum met een uiteenlopend, cultureel programma te maken. Met één voet in het verleden en vele voeten in de toekomst!

Audiovisuele invulling

  • LG Ultra HD-monitoren in de kapel en serre

  • ErgoXS elektrisch in hoogte verstelbare trolley

  • Dynacord vertical array kolomluidsprekers en Dynacord subwoofers

  • Sennheiser draadloze microfoons

  • Biamp Tesira digitale signaalprocessor

  • Powersoft eindversterking

  • Crestron AV-over-IP-signaaldistributie

  • Crestron bediening via iPad

We helpen je graag