De werkvloer is in betrekkelijk korte tijd rigoureus veranderd. Werk beperkt zich niet alleen meer tot kantooromgevingen en kan in feite overal gebeuren. Teams komen fysiek en online bij elkaar voor alles van spontane ontmoetingen, samenwerken en presenteren tot overleggen, brainstormen en scrumsessies. Dit gebeurt in ruimtes die speciaal ingericht zijn voor de aard van de bijeenkomst of juist in multifunctionele ruimtes. Om je sessies tot een succes te maken, zijn vooral de camera en de microfoon van belang. In twee delen nemen we je daarom mee in de mogelijkheden. Het volgende deel ‘welke microfoon gebruik in welke situatie?’ verschijnt binnenkort. Houd onze website dus in de gaten!

Clip on camera / professionele webcam

Het thuiskantoor is inmiddels een begrip geworden. Steeds meer organisaties hanteren een actief thuiswerkbeleid of zien de kantoren zelfs als een ontmoetingsplek en niet meer zozeer als werkplek. Wanneer je thuis of onderweg aan het werk bent, is de meest eenvoudige optie de camera uit je laptop. Wanneer je veelvuldig of voor langere tijd videovergadert is dit echter niet de meest professionele oplossing qua uitstraling en beeldkwaliteit. Ook ligt het risico op een ongezonde houding op de loer wanneer je werkplek niet goed is afgesteld. Onze moederfirma AtmR Kantoorverandering kan u alles over het belang van een juiste werkhouding en bijpassende werkplek vertellen.

Een enorme stap voorwaarts wordt behaald door een compacte clip-on camera. Deze zijn er met Full HD- of zelfs 4K-resoluties en zijn vaak al voorzien van een interne microfoon met een bereik passend bij de omgeving. Deze camera’s verbind je via USB en zet je eenvoudig op je monitor. Ze zijn ook meteen een goede oplossing voor kleine huddle rooms tot ca. drie personen. Voor huddle rooms zijn er zelfs al modellen die aan group framing en speaker tracking doen, waarbij de camera zich richt op de groep aanwezigen en vervolgens tevens de actieve spreker volgt. Let er wel op dat de openingshoek van de camera breed genoeg is. Omdat de deelnemers op zeer korte afstand zitten, is een brede kijkhoek van 120 tot 180 graden nodig om ze goed in beeld te brengen.

BeleefAV clip on camera webcam

All-in-one videobar

Voor online of hybride bijeenkomsten in vergaderruimtes wordt vaak een videobar onder of boven het scherm gehangen. Bij kleine schermformaten komt deze meestal boven het scherm. Onder het scherm is er bij grotere formaten een ideale weergave op ooghoogte van de gesprekspartners aan tafel. Voor staande overleggen is plaatsing van de camera boven het scherm beter geschikt. Doordat je kiest voor een geïntegreerde oplossing van camera, speaker en microfoon is er weinig bekabeling en randhardware nodig. Ook de all-in-one-videobars hebben een brede kijkhoek zodat de deelnemers vooraan de tafel goed in beeld te zien zijn. De meeste modellen richten zich automatisch op de groep en de individuele sprekers.

Wanneer gekozen wordt voor een Rooms-oplossing is er niet eens een laptop of pc nodig en zit die intelligentie ook al in de all-in-one-oplossing. Deelnemers kunnen dan de ruimte binnentreden en direct deelnemen aan een geplande meeting of een meeting starten via het gekozen Rooms-platform (zoals Zoom of Teams).

BeleefAV all in one videobar Poly X50

Pan-tilt-zoom-camera

De pan-tilt-zoom-camera wordt in uiteenlopende situaties gebruikt. In presentatieomgevingen wordt deze camera vaak gekozen als er een presentatie of webinar is waarbij de spreker van voren weergegeven wordt. Vaak wordt over het hoofd gezien dat de all-in-one videobar de gesprekspartners aan tafel registreert en daardoor niet geschikt is voor traditionele presentaties met een centrale spreker. Dit maakt de PTZ-camera ook erg geschikt voor trainingsruimtes en klaslokalen.

De camera wordt in die gevallen meestal als een min of meer statische camera gebruikt. Deze camera is, zoals zijn naam aangeeft, echter in staat om in verschillende richtingen te draaien en in en uit te zoomen. Afhankelijk van de situatie worden de juiste kijkhoek en het draai- en zoomvermogen bepaald. Sommige PTZ-camera’s beschikken echter ook over speaker tracking om de spreker op natuurlijke wijze te volgen als deze beweegt. In grote opstellingen, zoals in raadzalen, bij productdemonstraties of grote congrespodia, worden vaak meerdere PTZ-camera’s ingezet om vanuit een overzichtsbeeld en verschillende hoeken alle deelnemers of producteigenschappen in beeld te brengen. De cameraregie wordt afhankelijk van de situatie geprogrammeerd om automatisch te functioneren of er wordt door middel van handmatige regie bediend en geschakeld tussen de verschillende camera’s.

BeleefAV PTZ camera

Camcorder / mobiele camera

De camcorder, handycam of videocamera zien we vooral terug bij live events en reportages. Toch zien we ze ook steeds vaker terug in zakelijke omgevingen waar behoefte is aan flexibiliteit. Dit is vaak het geval bij productdemonstraties of webinars waar de opstelling van de producten en/of deelnemers steeds verschilt of waar het van belang is om details van een product uit verschillende gezichtspunten te laten zien.

BeleefAV mobiele camera

Visualizer

De visualizer, ook wel documentcamera genoemd, is het beste te omschrijven als de digitale opvolger van de ouderwetse overheadprojector, die we vanuit het onderwijs kennen. Hierbij registreert de camera van bovenaf een oppervlak tot ongeveer een A3-papierformaat. Op het oppervlak kunnen documenten en producten getoond worden. Door de aanwezigheid van zoom op de camera kunnen kleine details goed weergegeven worden. In combinatie met touchoplossingen kunnen er annotaties gemaakt worden. Dit maakt het een effectieve oplossing voor educatie, trainingen en productdemonstraties.

BeleefAV visualizer documentcamera

Plafondcamera

Wanneer het oppervlak van een visualizer niet toereikend is, of er is geen plek om een visualizer te plaatsen, biedt de plafondcamera uitkomst. De plafondcamera is een uitstekende oplossing voor een bovenaanzicht van een groter oppervlak en heeft bovendien een minimale invloed op je interieur.

BeleefAV plafondcamera

360 graden camera

Last but not least is de 360 graden camera. Deze relatief nieuwe techniek werd door fotografen en in bijvoorbeeld sportstadia al gebruikt voor indrukwekkende panorama’s. Deze camera duikt nu ook op in de vergaderruimtes. Dit type camera maakt het mogelijk om vanaf het midden van de vergadertafel alle deelnemers in beeld te brengen. De camera herkent zelf wie aan tafel praat en brengt deze persoon in beeld. Ook kan deze een panoramische weergave van de volledige vergadertafel maken, zodat alle deelnemers altijd zichtbaar zijn. De camera is mobiel en sluit je eenvoudig via USB aan voor flexibel gebruik.

BeleefAV 360 graden camera

Wij helpen je graag